Rudenį mūsų senoliai skubėdavo rinkti miško gėrybes, tokias kaip lazdyno riešutai ar spanguolės, kuriomis gardindavo desertus, mėsą, sūrius… Manyta, jog lazdyno riešutai išsaugo jaunystę bei sveiką širdį.
O raudonoji ir kvapnioji spanguolė – gyvybės uoga – buvo nepakeičiamas vaistas nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas. Šia uoga, dar vadinama šiaurės citrina, lietuviai nuo seno gardina pyragus, pliko arbatą bei kaip prieskonį deda į raugintus kopūstus.
su avietėmis
su braškių uogiene
su lazdynų riešutais, spanguolių uogiene ir degintu morengu. Pagonybės laikais rugiai buvo svarbiausia grūdinė kultūra, naudota kaip pinigų ekvivalentas.
su ledais
su rikota ir kankorėžių cukatais
Skonių teirautis padavėjų. XVIII a. pabaigoje sorbetas buvo įprastas didikų desertas po pietų.
🌿 – veganiškas patiekalas, ✅ – vegetariškas patiekalas, 🚫 – patiekalo sudėtyje nėra gliuteno.