Jautiena lietuviai mėgavosi nuo senų laikų, bet tik Žygimanto Senojo sutuoktinė Bona Sforca patobulino ją itališku skoniu. Kunigaikštienės dėka dvaro soduose pradėtos auginti egzotiškos prieskoninės žolelės ir daržovės.
Viduramžiais Lietuvoje žuvimis mėgavosi tik valdovai bei didikai. Vytauto Didžiojo valdymo laikais, kai Lietuvos teritorija siekusi net Juodąją jūrą, metraščiuose užfiksuota, kad žuvų Vytautui buvo siuntęs Didysis ordino magistras.
patiekiamas su pastarnokais, keptais pomidrorais ir mažomis bulvytėmis
patiekiama su apelsinų džemu ir špinatais gardinta bulvių koše
su troškintais kopūstais, mažomis bulvytėmis, raugintomis daržovėmis ir medaus–samanės kepsnių padažu
su riešutų-garstyčių plutele, keptais pomidorais ir bulvių koše su špinatais
🌿 – veganiškas patiekalas, ✅ – vegetariškas patiekalas, 🚫 – patiekalo sudėtyje nėra gliuteno.